850 000 лева харизани на ФК Вихрен
850 000 лева харизани на ФК Вихрен / Снимка: ГЕРБ-Сандански

Десетима общински съветници в Сандански искат отговор от кмета Андон Тотев и администрацията му къде са потънали близо 850 000 лева от хазната за издръжка и подпомагане на ФК "Вихрен", който по съдебна регистрация е самостоятелен юридически субект.

За пълна финансова ревизия настояват 8 местни парламентаристи от ГЕРБ, независимият Емил Терзийски и Живко Иванов от Партия на зелените.

Зад каузата на съветниците застана и лидерът на ГЕРБ в Сандански Георги Баханов, който е и зам.-областен управител на Благоевград. Всички те желаят проблемите с футболния клуб и финансовите неуредици, свързани с безотчетно ползване на градския стадион и изкуственото игрище в града - публична общинска собственост, да се дебатира обстойно на извънредна сесия на ОбС.

Заседанието ще се проведе на 1 март, съобщиха за Дарик.

Общинските съветници настояват пред кмета Андон Тотев да се даде пълен отчет какви са приходите от началото на годината, които са влезли в касата на Общинската администрация в Сандански от спортните бази, ползвани от ФК "Вихрен".

На съвместна пресконференция десетимата съветници изтъкнаха, че разполагат с документи, от които е видно, че до този момент официално са заприходени едва 7 879 лева, внесени по сметките на Общината, като наем за експлоатация на спортните съоръжения.

"Това е твърде смешна сума, излиза, че градският стадион е ползван под наем само 26 часа от началото на 2012 година, въпреки че за предсезонна подготовка в Сандански бяха десетки отбори от различни футболни групи, които играха контроли на спортните терени в града. Позорно е, в условията на тежка криза, да бъдат изхарчени за 3-годишен период 850 000 лева на данъкоплатците за отбор, който вместо да върви нагоре, изпадна на дъното, коментира лидерът на ГЕРБ в Санданско Георги Баханов.

Съветниците питат още сключвани ли са договори с футболните клубове, чиито отбори са играли на стадиона през миналата 2011 година, когато от общинската хазна са похарчени над 350 000 лева само за издръжката на ФК "Вихрен". Те недоумяват и на какво основание ФК "Малеш" от Микрево се е настанил на спортните бази в Сандански, представяващи публична общинска собственост.

Съветниците питат кмета Андон Тотев как всъщност се нарича новият футболен клуб в Сандански, начело на който преди дни бе утвърден за президент Георги Манолев.