7 000 000 лв. налива МРРБ в община Благоевград за 6 месеца
7 000 000 лв. налива МРРБ в община Благоевград за 6 месеца / netinfo
7 000 000 лв. усвоява община Благоевград по четири проекта в рамките на оперативната програма “Регионално развитие” за последните 6 месеца. Подобна инвестиция се осъществява за първи път в историята на общината, каза кметът Костадин Паскалев по време на пресконференция, на която присъстваха и министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов и секретарят на ВС на БСП Ивелин Николов.

Със съдействието на строителното министерство успяхме да реализираме два особено важни за целия регион проекта - реконструкция на главен път Е – 79 и рехабилитация на пътя Симитли-Банско-Гоце Делчев, която е на приключване, заяви Костадин Паскалев.

Той съобщи, че до 3 месеца ще бъде напълно обновен и пътят за Бодрост, чието изграждане се бави с години. Благодарение на доброто ни сътрудничество с МРРБ и кандидатстването ни с проекти по структурните фондове, до 3 години община Благоевград ще има съвсем нова визия, смята благоевградският градоначалник.

С откриването на пътя до с. Горно Българчево днес демонстрирахме ново отношение към малките населени места в общината, каза още Паскалев. В скоро време предстои и реконструкция на пътищата до селата Церово и Марулево.

С министър Гагаузов е договорена и цялостна рехабилитация на бул. “Димитър Солунски” в Благоевград. За целта от министерството ще отпуснат близо 5 000 000 лв. Очаква се ремонтът да започне в началото на следващата година.

Тогава ще стартира и дългоочакваното изграждане на автомагистрала “Струма”, която според Асен Гагаузов е най-важният проект, свързан с пътната инфраструктура на региона.

Строителството на магистралата ще се финансира по оперативна програма “Транспорт” и ще бъде съобразено с всички изисквания на общините и екоорганизациите, допълни Гагаузов.

Предвидени са 600 000 000 евро, като най-вероятно ще бъдат необходими и допълнителни средства за окончателното й довършване, каза още строителният министър.