546 кандидат-студенти провериха знанията си по география
546 кандидат-студенти провериха знанията си по география / netinfo
Общо 546 кандидат-студенти от 566 заявили участие се явиха на днешния изпит по География на България – тест, с който стартира редовната изпитна сесия за новата 2008/2009 година на ЮЗУ “Неофит Рилски”.

Останалите до 911, заявили географията като първа специалност, ще се състезават с оценките си от матурата. 8 389 са кандидат-студентите през тази година в ЮЗУ “Неофит Рилски” – което е рекорд за висшето училище.

"Никой не можеше да предвиди огромния интерес, който регистрираме тази година, в много от бюрата в страната плик-молбите бяха изчерпани много преди края на кампанията", заяви ректорът на университета проф. д-р Иван Мирчев. Той уточни също, че голяма част от кандидат-студентите са заявили, че ще използват оценките си от матурите като приемен изпит.

И през тази година класацията на най-желана от кандидат-студентите специалност, посочена на първо място в плик-молбите е Право – 1148, от които 855 редовна форма на обучение и 293 - задочна.

На второ място е специалност финанси – 609 души, а Връзки с обществеността на първо желание е посочена от 746 кандидати. По традиция най-масов е изпитът по български език, за който участие са заявили общо 2 683 души, следван от История – 609 и География на България. Сред кандидат-студентите е и 49-годишна майка на три деца, която има право да ползва предимство за голямото си семейство. През учебната 2008/2009 г. в ЮЗУ “Неофит Рилски ще бъдат приети 2 522 първокурсници по 53 специалности, по които се получават признати от държавата дипломи и четири специалности в Техническия колеж.