/ iStock/Getty Images
Въвеждането на режим на уличното осветление в Смолян е единствената възможна мярка, след тройното увеличение на сметките за ток през последния месец, заяви на пресконференция днес кметът на общината Николай Мелемов.

Според него общината е принудена да предприеме непопулярни мерки, наложени от обективни обстоятелства. Заради увеличение на цените на строителните материали, общината е спряла изпълнението на проект за изграждане на социални жилища, финансиран по европейска програма, съобщиха от общинското ръководство.

Сметката за ток на общината за декември е 278 хил. лв., докато за същия месец през 2020 г. Смолян е платил 91 хил. лв., допълни кметът. Той обясни, че с въвеждането на часове на изключване на уличното осветление ще се намалят разходите за електричество. В бюджета на общината няма разходи, които могат да бъдат спестени като лукс, а повишените сметки за ток биха се компенсирали единствено от икономисване на капиталовите средства, коментира Мелемов.

Проектът за изграждане на социални жилища е спрян, след като общината е прекратила по взаимно съгласие договора с фирмата изпълнител, обясни заместник-кметът Марин Захариев. Фирмата е представила разчети, според които обектът се оскъпява след налагащо се препроектиране, уточняват от ръководството на общината. Предвижда се проектът да се коригира като ремонт на съществуваща сграда, в която да бъдат обособени социални жилища.

През март се очаква да започне доставка на отоплителни уреди за домакинствата, включили се в проекта за смяна на горивната база в града. Отлив на желаещи да получат климатици, печки на пелети или газ не се наблюдава след скока на цените на енергията и горивата. Одобрените домакинства по проекта имат възможност да променят първоначалния си избор и да заявят друг тип от предлаганите варианти за екологично щадящо отопление.

Общината е спечелила проект за инсталиране на фотоволтаици, които да захранват с ток спортната зала и плувния басейн в Смолян.
БТА