Община Разград
Община Разград / Община Разград
Ръководството на Община Разград се срещна днес с представители на пенсионерски клубове, съдебната система, журналистите и кметовете на населени места в Община Разград. Кметът Денчо Бояджиев, председателят на Общинския съвет Стоян Ненчев и заместник-кметовете Добрин Добрев и Мирослав Грънчаров пожелаха успешна Нова година на гостите на местната управа, на всеки подариха рекламни материали на Община Разград. Тази година календарът на Община Разград е с пейзаж от Разград на художника Петко Антонов.

Представителите на пенсионерските клубове спазиха българската традиция и дойдоха със сурвакница, с която Петър Николаев от село Топчии отправи пожелания към управленския екип на Община Разград за здрава и благодатна Нова година. Възрастните хора се интересуваха от състоянието, в което новата управа завари общината, към предстоящите инициативи на кметския екип, настояха да се подобри базата, с която разполагат пенсионерските клубове, като особено наложителен е ремонтът на покрива на клуб „Абритус“.

Представителите на съдебната система и органите на реда проявиха интерес към състоянието на уличната мрежа в Разград. От тях дойде идеята да бъдат изградени временни кръгови кръстовища на места, където се обмисля да се поставят постоянни, за да се извърши наблюдение как се отразява това на трафика.

Община Разград
Община Разград


Пред магистратите, а по-късно и пред журналистите, г-н Бояджиев съобщи, че още през следващата година – 2020 г. – в Разград ще бъдат изградени две нови кръгови кръстовища. Едното е до магазин „Била“, а другото в района на „Almost Famous“, където се пресичат улиците „Странджа“, „Марица“ и „Грънчарска“. Това ще отпуши тапите, които се образуват в пиковите часове в града – обясни кметът Бояджиев. Той увери, че до края на мандата в Разград ще бъдат изградени още няколко кръгови кръстовища, включително на мястото на поставения в предходния мандат при неспазване на законови изисквания светофар до автогарата. Предстои и поетапна подмяна на осветителните тела в Разград и в останалите населени места от Общината, за това ще се кандидатства по оперативни програми, но има възможност част от новите лампи да бъдат получени като дарение. Ще се балансира между града и селата – увери Бояджиев.

Стоян Ненчев изрази задоволство от добрата координация между Общинска администрация и Общинския съвет. Заместник-кметовете Добрев и Грънчаров пък увериха, че синхронът между опита и енергията на участниците в управленския екип води до ефективно и качествено изпълнение на ангажиментите на местната управа в интерес на гражданите.

Бояджиев бе категоричен, че в този мандат ще бъдат възстановени традициите в областта на културата, като мащабните събития ще се провеждат с медийно партньорство на национални медии, което ще доведе до популяризиране на тези събития и привличане на туристи. Капанският събор ще се провежда в Гецово, а не на „Пчелина“ – категоричен бе също кметът.

Към кметовете и наместниците на населените места в Община Разград кметът се обърна с призив да създадат към кметствата Обществени съвети, с които да обсъждат възникналите възможности за финансиране на различни обекти, за да е ангажирана общността с ефективното използване на средства. Във връзка с най-честите сигнали от селските кметове – за изгорели крушки на уличните лампи - заместник-кметът Мирослав Грънчаров съобщи, че от догодина Общинско предприятие „Ремонтстрой“  ще разполага с втора автовишка, която ще е ангажирана предимно с такива ремонти по селата. Съоръжението от повече от година било получено по проект от общината, но не се използвало, било в мазата – обясни Грънчаров.

Бояджиев обяви, че вече започва подготовката на бюджета за 2020 г., на сесия на Общинския съвет той ще бъде внесен в началото на февруари.