/ БТА
Около 60-70 процента е спадът на туристи в Пампорово от началото на ски сезона, сравнявайки с данните от миналата зима, информира изпълнителният директор на "Пампорово" АД Мариан Беляков. Според него дружеството успява да задържи работните места и кадрите в трудните за туризма условия по време на пандемия, като в това отношение помагат и средствата по мярката "60/40". В курорта са въведени допълнителни, още по-строги противоепидемични мерки, основно в зоните на лифтовите станции. Близо 99 на сто от туристите в Пампорово са българи, а 1% са чуждестранните клиенти от Балкански държави, пътуващи предимно с личен транспорт.

Официално потвърден случай на коронавирус сред туристи или персонал в хотелите в Пампорово от началото на сезона досега няма, посочва Беляков. В районите на лифтовите станции са обособени дълги 4- лентови коридори, които да осигуряват дистанция между изчакващите скиори. На входа на всеки коридор се следи за носене на маска и ако туристът няма, му се предоставя безплатна. В част от хотелите входящият контрол на рецепция включва и измерване на температурата на влизащите.

Чуждестранното присъствие по пистите в курорта е изключително оскъдно- предимно румънци, турци, гърци, сърби. И сред балканските туристи се забелязва отказ от пътуване към Пампорово след въведения задължителен ПСР тест за влизане в страната ни.

Доволни сме от развитието на сезона, който вероятно ще продължи до началото на април, заяви Мариан Беляков.