Кризисен щаб ще решава дали да постави Сърница под карантина. Там са установени нови 8 случая на COVID-19. С тях общо заразените стават 13. Две от заразените са служителки в общината. Те са без симптоми и са поставени под карантина.

Тествани са над 80 човека, като за всички на първа линия се правят безплатни изследвания. Вече е възможно и да се правят PCR тестове по желание и за сметка на гражданите, предава NOVA.

До второ нареждане остават затворени детските градини, кметството, читалището, библиотеките, пенсионерският клуб и петъчният пазар. В общината са взети всички мерки за спиране на заразата.
 


„След първия констатиран случай на COVID-19 на територията на общината в четвъртък, са взети проби на всички негови контактни лица. От тях бяха дадени първите положителни 5. Има и две положителни проби на служители на общинска администрация. Направени са още 30 теста. В момента има активни 13 случая”, каза кметът на Община Сърница Неби Бозов.

Огнище на коронавирус в Сърница (ВИДЕО)

 Запитан дали има вариант за поставяне на населеното място под карантина, той отговори: „Нямам такива правомощия да взема подобно решение. Това се решава от Кризисния щаб”.

„Към момента хората са спокойни”, каза още той.

Очакват се 20 проби на жени от шивашки цех в Доспат. Там има заразен с коронавирус.
NOVA