XC60 - най-безопасното Volvo, създавано някога
XC60 - най-безопасното Volvo, създавано някога / снимки: Speed-Press

Volvo разпространи първите снимки на новия си компактен кросоувър XC60. ”То не е просто най-безопасното Volvo, създавано някога. Ако питате мен, то е и най-главозамайващото”, казва Фредрик Арп, президент и изпълнителен директор на Volvo Cars. Новото ХС60 ще бъде показано на света за първи път на Международното автомобилно изложение в Женева на 4 март, а първите автомобили ще достигнат до шоурумите в Европа през есента на 2008 година.

Новият шведски кросоувър стъпва в най-трудния и бързо развиващ се в световен мащаб автомобилен сегмент. В долната половина характерните „мускулести” ХС черти са напомпани още повече, за да създадат едно здраво стъпило на земята, атлетично тяло, комбинирано с висок клиренс и масивни гуми. Нагоре плавните линии очертават спортната харизма на едно елегантно купе.

„Ако можем да кажем, че днес всяко Volvo може да бъде разпознато от 100 метра разстояние, смея да кажа, че ХС60 притежава още по-силно Volvo присъствие, което се забелязва от поне двойно по-голяма дистанция”, споделя дизайн директорът на Volvo Cars Стив Матин.

Богатият набор от интелигентни системи за безопасност е друга съществена черта от неповторимия характер на модела ХС60. Голямата новина е системата City Safety - уникална характеристика, която помага на водача да избегне или намали последствията от типичните за градския трафик и опашките от автомобили нискоскоростни сблъсъци. Ако автомобилът е на път да се удари в превозното средство отпред и водачът не реагира, спирачките се активират сами.

„Ние сме първият
XC60 - най-безопасното Volvo, създавано някога
netinfo
производител в света, който предлага такава система като стандартно вградена. City Safety ясно заявява, че новото ХС60 е най-безопасният автомобил, който от Volvo някога сме произвеждали, казва Фредрик Арп. - Някои биха казали, че това би бил следващият автомобил на настоящите собственици на С30. Той е също толкова спортен и вълнуващ, но с далеч по-големи възможности. С ХС60 ние разширяваме гамата на моделите си, за да привлечем още повече клиенти с активен градски начин на живот.”

Новото ХС60 ще бъде представено с възможност за избор между три двигателя: турбодвигателя Т6 с 285 к.с. и два варианта на турбодизеловия D5 - съответно с мощност 185 или 163 к.с. Задвижването на четирите колела AWD е стандартно вградено.

„През 2009 ще предложим модел със задвижване на предните колела и с версия на 2,4-литровия дизелов двигател със стандарт Евро 5, с мощност от 163 к.с. и с емисии на СО2 около 170 г/км”, разкрива Фредрик Арп.

Целта, поставена пред новото ХС60, е продажбата на над 50 000 автомобила на година. Петте най-големи пазара през пиковата 2010 година ще бъдат САЩ, Германия, Великобритания, Русия и Китай.

Volvo XC60 ще се произвежда в завода на Volvo Cars в Гент, Белгия. Продажбите на автомобила ще започнат в Европа през втората половина на 2008 година, докато в Северна Америка това ще се случи в началото на 2009 г.

www.speed-press.com