/ Thinkstock/Getty Images
Учени от британския институт "Сангър" извлякоха стволови клетки от миши ембриони в съвсем ранен стадий на развитие, когато са съставени от едва 4-8 клетки, съобщи Лайф.
 
Полученият клетъчен материал бе наречен стволови клетки с разширен потенциал. Броят на видовете клетки, които могат да се образуват от тях, е по-голям от този на видовете клетки, които могат да се получат от други стволови клетки.
 
Биолозите успели да поддържат в хранителна среда живота на клетки, извлечени от миши ембриони в такъв стадий на развитие, когато се състоят от едва 4-8 клетки. Експериментите показали, че взетите от подобни зародиши стволови клетки имат най-голям потенциал. Те са близки до първоначалното неидентифицирано състояние и затова от тях на практика могат да се образуват всички видове клетки - нервни, епителни, мускулни.
 
Учени откриха естествен механизъм на защита от стареене и рак

По-рано от мишки и хора бяха извлечени ембрионни стволови клетки и индуцирани плурипотентни стволови клетки. Първите се извличат от ембриони, когато са съставени от стотина клетки.
 
От ембрионни стволови клетки на практика могат да се образуват всички видове клетки, но разнообразието им все пак е по-малко в сравнение с видовете клетки, образувани от стволови клетки с разширен потенциал.
 
Вторите се получават, когато специализирани клетки, например фибробласти, са обработени с вещества, които ги връщат към състояние, близко до ембрионното. Индуцираните плурипотентни стволови клетки са с по-малък потенциал в сравнение със стволовите клетки с разширен потенциал.
 
Учени на прага на революционни открития за лечението на аутизъм и шизофрения

В рамките на отделни експерименти е въздействано върху индуцирани плурипотентни стволови клетки и ембрионни стволови клетки, за да може от тях да се получат стволови клетки с разширен потенциал. Индуцираните плурипотентни стволови клетки и ембрионните стволови клетки били върнати към по-недиференцирано състояние, при което са по-универсални и по свойствата си не се отличават от стволовите клетки с разширен потенциал.
 
Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".
БТА