лаборатория
лаборатория / ThinkStock/Getty Images
Учените са на прага на революционни открития, които ще доведат до нови възможности за ранна диагностика и лечение на шизофрения, вродена епилепсия, умствено изоставане, каза днес проф. Антон Тончев от Медицинския университет във Варна при откриването на първия по рода си в света международен симпозиум, посветен на неврогенезата в мозъка на примати. Във форума участват изследователи, които работят не стандратно върху миши, а върху значително по-сложния мозък на маймуни. Вече е доказано, че в две зони на мозъка има стволови клетки, обясни проф.Тончев.

Обещават ни лекарство за някои видове рак до три-четири години
 
По думите му сега учените изследват какви гени се крият в тях и как чрез модифицирането им да осигурят ранна диагностика и лечение на широк кръг тежки заболявания. Варненският специалист работи от три години по съвместен проект с проф. Грегор Айхеле и проф. Анастасия Стойкова от Института по биофизична химия "Макс Планк" в Гьотинген, Германия.

Тествали успешно лекарство срещу СПИН, измислено от българин
 
Той уточни, че към 2020 г. се очакват да започнат експерименталните изследвания. Резултатите от тях могат да помогнат и за създаването на медикаменти, които да насърчават или ограничават деленето на стволовите клетки в мозъка. В единия случай лечението би помагало на хора, прекарали инсулти, а в другия - на пациенти с мозъчни тумори.

Китайски учени приложиха генна терапия на човек

"В навечерието сме да започнем първа фаза на клинични изпитания на друг авангарден метод - трансплантация на извлечени от кожата и препрограмирани клетки, които в мозъка влизат в нормална връзка с другите неврони и така помагат за възстановяване след инсулт", допълни проф. Заал Кокая от Швеция. По думите му методът вече е тестван експериментално при плъхове.
 
БТА