Светът няма да свърши на 21 декември, увери НАСА
Светът няма да свърши на 21 декември, увери НАСА / снимка: sxc.hu

Светът няма да свърши на 21 декември 2012 година, увери американската космическа агенция НАСА.

"Противно на някои твърдения 21 декември 2012 година няма да бъде краят на света. Твърденията, че скоро ще настъпи краят на съществуването ни, не се подкрепят с никакви научни доказателства", посочват учените от НАСА. Според тях на 21 декември 2012 година няма да свърши светът, а ще настъпи поредното зимно слънцестоене, пише БГНЕС.

Според една от тези версиите за края на света мистериозна планета на име Нибиру ще се сблъска с нашата. Първоначално се очакваше тази катастрофа да настъпи през май 2003 година, но след като това не се случи, се появи нова версия за края на света на 21 декември 2012 година.

Агенцията допълва, че след 21 декември в календара на маите започва нов цикъл, точно както на 1 януари 2013 година започва новата година.

Пророчеството за края на света и създаващата се психоза с приближаването на датата 21 декември 2012 година бяха тема в предаването на Дарик "Кой говори". Гости на Пролет Велкова бяха психиатърът д-р Анета Аничкина и доц. Евгени Семков от Института по астрономия към БАН. Чуйте целия разговор в Radio.DarikNews.bg