Стартира безплатно мобилно приложение за изкуство Shazam for Art
Стартира безплатно мобилно приложение за изкуство Shazam for Art / Thinkstock/Getty Images

Компанията Магнус Реш официално обяви старта на ново мобилно приложение за света на изкуството, съобщава сайтът Artprice.

Приложението работи като "Shazam". Потребителите правят снимка на произведения на изкуството и приложението „връща“ всички подробности, включително цени. За първи път в историята на изкуството база данни с цени от галерии и аукционни къщи е достъпна безплатно. Приложението може да се изтегли от App Store на Apple.

Основна характеристика на Магнус е най-голямата база данни на цени в света за съвременно изкуство, състояща се от цени от първичния пазар, както и цени на вторичния пазар. За първи път в историята на изкуството, информацията е достъпна за всички. Приложението черпи богата база данни от години усилен труд, усъвършенствани технологии, и краудсорсинг.

Магнус съчетава първичните пазарни цени с цените от търгове от над 1000 аукционни къщи, датиращи от 1901 г. В продължение на няколко години вътрешните потребители са добавяли произведения и цени от художествени галерии по целия свят с помощта на приложението. С официалния обществен старт, се очаква базата данни да нарасне още повече.

Друга ключова характеристика е, че Магнус използва технология за разпознаване на изображения, за да направи използването на приложението по-просто. Подобно на Shazam - функцията позволява на потребителите да правят снимка на всяка картина. В рамките на секунди приложението казва на потребителя всички детайли, като например името на автора, произведението, цената и други подробности.

Третият ключов елемент също е нов за пазара на изкуство. Магнус включва карта, която показва всички художествени галерии и музеи, включително настоящите и отминали изложби на над 800 000 художници и работното време на галериите. Това ще помогне на потребителите да намерят пътя си около все по-голямата джунгла на съвременното изкуство.

Магнус ще стартира с висока скорост първо отразявайки събитията в Ню Йорк, а през следващите няколко седмици повече от 70 други градове на изкуството ще последват, включително Лондон, Хонг Конг, Берлин и Париж.

Източник: БГНЕС