Робот ще вади от човешкото тяло предмети, които са били погълнати
Робот ще вади от човешкото тяло предмети, които са били погълнати / ThinkStock/Getty Images

Ако дете е глътнало малка батерия, миниатюрен робот, изработен от свински черва, ще може да я улови и да я изведе извън тялото му, съобщи Асошиейтед прес.

Учени от Масачузетския технологичен институт са проектирали робот, който се поглъща и може да се използва за поставяне на пластири върху рани, доставяне на лекарство и извеждане на предмет извън тялото. Учените поясниха, че става въпрос за експерименти с оригами робот. Наречен е така, защото е с формата на акордеон, нагънат е и е замразен в ледена капсула.

Най-странните предмети, погълнати от деца

"Роботът се поглъща", заяви проф.. Даниела Ръс, която е ръководител на лабораторията за компютърни науки и изкуствен интелект в института. „Когато стигне до стомаха, ледът се стопява и роботът се разгръща. След това може да бъде насочен към точно определено място".

Трябва да бъде изминат дълъг път, преди устройството да бъде изпробвано с животни и хора. Засега учените са създали изкуствен стомах от силикон, за да тестват новия робот.

Робот-хирург зашива прецизно сцепено гроздово зърно

Проф. Ръс отбеляза, че сред най-важните мисии на робота ще е да спаси живота на деца, глътнали батерийки с форма на дискове, които са използвани в редица електронни устройства. Роботът може да открие и да улови батерийката, преди да е причинила значими увреждания, и да я изтласка през стомашночревния тракт извън тялото.

Гъвкавата структура на робота е биоразградима - създадена е от същите изсушени свински черва, които се използват при производството на колбаси.

Източник: БТА