Проследяват историята на вариола чрез ДНК от вируса в мумифицирано тяло на дете
Проследяват историята на вариола чрез ДНК от вируса в мумифицирано тяло на дете / ThinkStock/Getty Images

Изненадващото откритие на ДНК от вирус на вариола в мумифицираното тяло на дете, починало през XVII век, ще помогне на учените да проследят историята на това заболяване, съобщава Франс прес.

Образци от този вирус сега се пазят само в няколко лаборатории по света, тъй като тази зараза беше изкоренена през 70-те години на миналия век след мащабна кампания за ваксиниране.

Древен вирус дреме в човешката ДНК и може да възкръсне

Корените на този вирус обаче все още са непознати и откритието на ДНК-то на вируса в мумифицираното тяло на детето, намерено в крипта под църква в Литва, може да разкрие много от тайните на патогена.

От направените изследвания станало видно, че болестта се е появила при хората по-скоро, отколкото се предполагаше досега. И че този микроб е преминал през няколко мутации.

Съживиха вирус на 30 000 години

Екипът на Ана Дуган от канадския университет "Макмастър" възстановил изцяло генома на вируса от мумифицираното дете и го сравнил с образци от средата на XIX век и от XX век, непосредствено преди изкореняването на едрата шарка.

Микробите имали общ прародител, който се е появил някъде между 1588 и 1645 година. Това е епохата на големите географски открития, на крупни миграции и създаването на колонии, които са способствали за разпространението на вируса в глобален мащаб.

Източник: БТА