Огромна черна дупка оспорва теорията за растежа на черните дупки
Огромна черна дупка оспорва теорията за растежа на черните дупки / Thinkstock/Getty Images

Астрономи от Китай, Австралия и САЩ са открили черна дупка, формирала се в ранната Вселена, която е толкова голяма, че оспорва теорията за растежа на черните дупки, предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър".

Свръхмасивната черна дупка се е формирала около 900 милиона години след Големия взрив преди 13,7 милиарда години. Древният обект, наречен SDSS J010013.02, захранва отстоящия на 12,8 милиарда светлинни години от Земята най-ярък квазар в ранната Вселена - SDSS J0100 + 2802, в чиито център се намира. Въз основа на изчисления, показващи, че масата й е с 12 милиарда пъти по-голяма от тази на Слънцето, черната дупка оспорва масово приетата хипотеза за растежа на черните дупки. "Черната дупка SDSS J010013.02 е шест пъти по-масивна от най-големите й познати на науката съвременници.

Съществуването на подобни черни дупки по времето, когато Вселената е била на по-малко от един милиард години, оспорва теориите за формирането и растежа на черните дупки и коеволюцията на черните дупки и галактиките", пишат изследователите в сп. "Нейчър".

"Според настоящата теория има лимит за растежа на черните дупки, но тази е твърде голяма, за да се впише в теорията", казва д-р Фуян Бян от изследователския екип от Австралийския национален университет. Изследването е ръководено от астрономи от Пекинския университет. В него са участвали и специалисти от университета на Аризона в САЩ.

Според научната теория черните дупки растат, като поглъщат маса. Погълната маса се нагрява, създавайки радиационно налягане, което на свой ред я изтласква от черната дупка. Смята се, че този процес ограничава растежа на черните дупки. "Въпреки че според теорията растежът й трябва да е ограничен, тази черна дупка в центъра на квазар е натрупала огромна маса за кратък по астрономическите стандарти период от време", допълва д-р Бян.

Източник: БТА