Новият европейски товарен кораб Жул Верн полетя към МКС
Новият европейски товарен кораб Жул Верн полетя към МКС / снимка: БГНЕС
Новият голям европейски товарен космически кораб "Жул Верн", който ще снабдява Международната космическа станция /МКС/ с полезни и необходими товари, беше изстрелян от космодрума в Куру, във Френска Гвиана, с помощта на ракета носител Ариана 5, предаде Франс прес.

Изстрелването беше в 1,03 часа местно време /4,03 часа по Гринуич/. Корабът ще се скачи с руския модул "Звезда" на МКС на 3 април, като преди това ще извърши серия от изпитания, докато орбитира около Земята. Скачването ще бъде изцяло автоматично, без човешка намеса.

След като остане 6 месеца скачен с МКС, корабът ще бъде натоварен с отпадъците от станцията, разкачен и изпратен към Земята.

Корабът е с тегло над 20 тона и е най-големият и сложен космически апарат, изстрелван с помощта на ракета Ариана 5. Той има цилиндрична форма, дълъг е 10,3 метра и е с диаметър 4,5 метра. В него може да се побере дори двуетажен лондонски автобус.

МКС ще получава с европейския товарен кораб доставки до 9 тона. Неговият капацитет е 3 пъти по-голям от този на руския "Прогрес". Големите му резервоари могат да пренасят въздух, вода и гориво. Той ще доставя и важно научно оборудване, храна и облекло.

Полетът на кораба и операциите по скачване и разкачване ще се наблюдават от Националния център за космически изследвания на Франция в град Тулуза.