НАСА обмисля нова мисия на космическия апарат Нови хоризонти
НАСА обмисля нова мисия на космическия апарат Нови хоризонти / Thinkstock/Getty Images

НАСА обмисля възможността за нова мисия на космическия апарат "Нови хоризонти", съобщи ЮПИ.

Макар че до прилитането му край Плутон остава една година, американското космическо ведомство вече се стреми да реши къде да го изпрати след това. Телескопът "Хъбъл" е поел своята роля в осъществяването на тази задача, като търси друг обект, който "Нови хоризонти" да посети след Плутон.

Космическият апарат бе изстрелян през 2006 година и сега се придвижва към покрайнините на Слънчевата система. Когато попадне там, ще започне да изследва Плутон и студените тела в мистериозния Куйперов пояс отвъд орбитата на Нептун.

Сегашната траектория на космическия апарат го изпраща отвъд Куйперовия пояс. Учените от НАСА обаче не знаят дали наблизо има други обекти, за да нареди на "Нови хоризонти" да фокусира вниманието си върху тях.

Тук идва на помощ "Хъбъл". Телескопът ще сканира зона в небето близо до съзвездието Стрелец, търсейки обекти с известна яркост, която е индикатор за размерите им. Ако забележи нещо стойностно, "Хъбъл" ще впери поглед в него и учените от НАСА ще обмислят дали обектът заслужава да бъде посетен или не. "Доволен съм, че стигнахме до консенсус за това как уникалните способности на "Хъбъл" да подкрепят мисията на "Нови хоризонти", заяви Мат Маунтин, директор на Научния институт за космическия телескоп.

Източник: БТА