Лазерни лъчи са използвани за регенериране на зъби
Лазерни лъчи са използвани за регенериране на зъби / снимка: Guliver/Getty Images

Учени направиха важна крачка напред към онова, което е действително възстановяване на зъби, сочат резултатите от американско изследване, цитирани от Ройтерс.

Учените прибегнали до метод, който използва лазерна светлина, за да придума стволови клетки в организма да започнат да функционират. Това може да открие големи перспективи далеч извън сферата на зъболечението - в областта на регенеративната медицина.

Учените използвали лазерни лъчи с малка мощност, за да накарат зъбни стволови клетки да създадат дентин - твърда тъкан, която е сходна с костната и изгражда по-голямата част от зъба. Този процес бе демонстриран в експерименти с плъхове и мишки и с използване на човешки клетки в лабораторна среда.

Учените не успели да стигнат до цялостно регенериране на зъб отчасти защото създаването на емайл е много трудна задача. Дори само изграждането на дентин обаче може да намали нуждата от лечение на каналите в корена на зъба, а това е мъчителна процедура, свързана с отстраняване на мъртва или умираща нервна тъкан и бактерии от вътрешността му.

"Смятам, че методът може да намери голямо приложение в клиничното зъболечение", заяви Правин Арани от Националния институт по зъбни и черепнолицеви изследвания, който е част от Националните здравни институти на САЩ. Арани изрази надежда, че в близко бъдеще ще започнат клинични опити с хора.

"При лечението ни не се вкарва нищо ново в организма - допълни експертът по биоинженерни науки Дейвид Муни от Харвардския университет. - Лазерни лъчи се използват рутинно в медицината и стоматологията. Ще е голямо постижение, ако успеем да регенерираме зъби, вместо да ги заменяме."

Резултатите от изследването са публикувани в Science Translational Medicine.

Източник: БТА