Исландия може да е част от потънал континент
Исландия може да е част от потънал континент / Thinkstock/Getty Images

Югоизточната част на Исландия се намира върху потънал преди десетки милиони години микроконтинент. Хипотезата е на Тронд Турсвик, професор от университета на Осло, чиято статия ще бъде публикувана в Proceedings of the National Academy of Sciences /Трудове на националната академия на науките на САЩ/, съобщи ТАСС.

"Геоложкият състав на тази част на острова не съответства по характеристиките си на другите райони на Исландия - заявява Турсвик в интервю за норвежкото научно онлайн издание forskning.no. - Освен това земната кора там е значително по-дебела, отколкото където и да било другаде на острова. Това показва, че под кората на самата Исландия трябва да има още нещо".

Нов остров се появи в Тихия океан

Според проф. Турсвик, преди около 60 млн. години от Гренландската литосферна плоча се е отделил относително малък участък, който учените наричат микроконтинента Ян Майен. Към днешна дата единствената част от континента, която е над водата, е едноименният норвежки остров с площ от 377 кв. км., разположен между Гренландско и Норвежко море.

Според хипотезата на Турсвик, едно от разклоненията на Янмайенския микроконтинент лежи също така под повърхността на съвременна Исландия. В резултат на многобройни подводни вулканични изригвания той напълно се е покрил с лава, от която се е образувал островът. Предположението на Турсвик се основава на факта, че в магмата, изхвърляна от вулкана Ейяфятлайокутъл, в необичайно висока концентрация се срещат изотопи, които обикновено са налице само в континенталната кора. Тъй като Исландия е много млада /16-18 млн. години/ в сравнение с континентите, чиято възраст е милиарди години, това е доказателство в полза на хипотезата на учения.

Според изследователя, развиването и потвърждаването на неговата теория ще позволи на други геолози да изграждат по-точни компютърни модели на взаимодействието на литосферните плочи. В тях ще се отчита ролята на участъците, които преди десетки милиони години са се откъснали от едни плочи и са станали част от други. По думите на Турсвик, остров Мавриций също може да е разположен върху микроконтинент. Признаци за неговото съществуване бяха открити преди няколко години.

Източник: БТА