Нов остров се появи в Тихия океан
Нов остров се появи в Тихия океан / Thinkstock/Getty Images

В южната част на Тихия океан се е появил нов остров. Това е станало благодарение на изригването на подводен вулкан. Новият остров се намира на 45 километра от Нукуалофа, столицата на Кралство Тонга, съобщи Би Би Си.

Дължината на острова е 1,8 километра, а широчината - 1,2 километра. Учените предупреждават, че той е нестабилен. Може да се разпадне на части и да потъне в Тихия океан. Състои се главно от вулканична шлака, в която понякога могат да се намерят и кристали.

Вулканът Хунга Тонга-Хунга Хаапай е започнал да изригва през декември. На видеозапис, направен от преминаващ наблизо кораб, са заснети струи газ, които се издигат от водите. Само след няколко дни на спътникови снимки са се появили контурите на острова.

Собственикът на хотел в Тонга Джанпиеро Орбасано е посетил острова с приятели и го е заснел. По думите му повърхността му вече е започнала да се втвърдява, макар още да е гореща. След като се изкачили до най-високата точка на кратера, разположен в средата на острова, туристите са открили в него зелено езеро, миришещо на сяра.

През ноември 2013 г. след изригване на подводен вулкан край Япония, на около 1000 км южно от Токио, се появи нов остров. Напоследък той продължава да увеличава размерите си, след като се "сля" с друг остров, а кратерът му изхвърля вулканични материали по 5-6 пъти в минута, припомня Франс прес. В момента той е дълъг около 1950 метра от изток на запад и около 1800 метра от север на юг, т.е. площта му е 2, 45 кв.км.

Това бе първият нов остров за последните 40 години, появил се в района.

Кралство Тонга е архипелаг в южните части на Тихия океан. То се намира на юг от Самоа и на изток от Фиджи.

Източник: БТА