Google отваря клонове у нас
Google отваря клонове у нас / netinfo

Компанията "Гугъл" предвижда да открие постоянни представителства в България, каза вицепрезидентът й Винтън Сърф на среща на ръководителите на компании в областта на информационните технологии с представители на Парламентарната комисия по транспорти съобщения към Народното събрание. По думите на Сърф, за да може страната ни да развие интернетуслугите, образованието, подготовката и притокът на висококвалифицирани кадри, развитието на малките и средните предприятия и осигуряването на капацитет за стъпване на българския пазар на фирми както "Гугъл", трябва да бъдат приоритет в националната политика.

Председателят на Комисията по транспорти съобщения Йордан Мирчев заяви, че с промяната на законодателството, комисията ще гарантира развитието на този бизнес. Той съобщи, че тази седмица започва процедурата по новия закон за електронните съобщения. През септември и октомври комисията ще организира дискусия по новото законодателство в областта на телекомуникациите и съобщенията.

Представителите на световните компании отбелязаха, че грешка в законодателството би било незапазването на технологичен неутралитет. Според тях страната трябва да разработи национална политика за интернетобществото, като въпросите с технологиите да бъдат решавани от експертите в частния сектор. Съдебната система също трябва да остане технологично неутрална - да не се прави разлика между престъпление, направено в компютър, или с пистолет, коментираха те. Според представителите на чуждите компании най-важната задача в момента е да се научат хората да си сътрудничат в интернет - да се създаде общество на електронната взаимопомощ.

В България няма икономика на кредитните карти. Сравнително малко хора извършват транзакции по интернет, защото няма механизъм за гарантиране сигурността на информацията, констатираха чуждите експерти.