Австралийски учени: Мъжкото хапче анти-бебе вече е факт
Австралийски учени: Мъжкото хапче анти-бебе вече е факт / sxc.hu

Мъжките противозачатъчни хапчета вече са реалност, съобщиха австралийски изследователи.

За разлика от предишни опити в тази сфера, които целяха да променят хормоните в организма на мъжа, новата техника работи като временна вазектомия, т. е. пречи на сперматозоидите да напускат тялото на мъжа по време на секс.

Това ще намали притеснението на жените, че всичко е само в техни ръце. Освен това много проучвания показаха, че женските хапчета за предпазване от нежелана бременност увеличават риска от инфаркт или инсулт, отбелязва БГНЕС.

И все пак не всички дами приветстват новината. Проучване през 2011 година показа, че половината от представителките на нежния пол не биха се доверили на мъжко хапче анти-бебе и то не защото то не действа, а защото се съмняват мъжете да помнят, че трябва да го взимат редовно.

Д-р Сабатино Вентура от екипа от университета Монаш в Австралия публикува откритието в понеделник, като обясни, че техниката действа, като блокира два протеина, участващи в процеса на еякулация. Това означава, че медикаментът не се опитва да промени хормоните в организма на мъжа, а влияе на начина, по който спермата се отделя, т. е. всички потенциални странични ефекти ще бъдат намалени.