Археолози откриха най-стария работещ телескоп в света
Археолози откриха най-стария работещ телескоп в света / снимка, архив: Guliver/Getty Images

Холандски археолози откриха в град Делфт телескоп от началото на 17-и век, който е най-старият работещ в света, съобщи в. "Дейли мейл".

Находката е направена по време на изкопните работи за тунел. Телескопът е дълъг 10 см и може да увеличава предмети до пет пъти. Външният му вид, а и лошото качество на стъклото показват, че е доста примитивен, пише БТА, като се позовава на британското издание.

Първоначално дори са го помислили за част от оръжие. Специалисти от музея "Бьорхаве" в Лайден обаче потвърдиха, че това е телескоп, макар и малко ръждясал. Лещите на телескопа са с лошо качество и доста неравни. Въпреки това той е портативен и увеличава пет пъти. След почистването вече отново работи.

Телескопът е от Златния век на холандската наука, когато тя е водеща в света. Той ще бъде изложен в музея Принсенхоф в Делфт.

Историята на телескопа започва през 1608 г., когато германският производител на очила Ханс Липерей прави първия бинокъл. През 1609 г. италианският астроном Галилео Галилей става първият, използвал телескоп за астрономия. В началото на 17-и век гр. Делфт е добре известен с произвежданото там стъкло. От този период обаче се смяташе, че няма оцелели телескопи, а само от втората половина на столетието.

Специалистите мислят, че телескопът е от началото на 17-и век, защото външната му част е от калай, а след 1650 г. този метал вече не се е използвал за телескопи, а и е имало много по-качествени лещи.

Най-вероятно най-старият известен телескоп не е използван професионално, а е бил "играчка" на богат жител на Делфт. На места калаят изглежда позлатен, което потвърждава, че телескопът е бил ценен за собственика.