/ Gulliver/Getty Images
Ето пет ключови факта
enlightened28 държави

Европейският съюз е роден от Европейската икономическа общност, създадена през 1958 г. от шест държави, търсещи по-тясна икономическа интеграция: Белгия, Франция, Италия, Люксембург, Холандия и Западна Германия. През 1993 г. те, заедно с Великобритания, Дания, Гърция, Ирландия, Португалия и Испания, създават Европейския съюз. През годините ЕС се разраства, за да достигне до 28 държави-членки. Въпреки това Великобритания планира напускането на Общността, като крайният срок за Брекзит е определен за 31 октомври 2019 г.

Най-голямото разширение на блока е през 2004 г., когато към него се присъединяват 10 страни: осем бивши комунистически държави, включително Чешката република, Унгария и Полша, както и средиземноморските острови Кипър и Малта.

Европейските избори и Европейският парламент в ключови числа

Днес 19 страни споделят еврото, което заменя националните валути като германската марка, френския франк и италианската лира през 1999 г. Монетите и банкнотите влязоха в обращение през 2002 г. Великобритания, Дания и Швеция избраха да останат извън еврото, а новите страни-членки на ЕС се подготвят за присъединяване към него.

enlightenedЕдинен пазар

Заедно, членовете на ЕС формират единен пазар, на който стоки, хора, капитали и услуги могат да се движат свободно без бюрокрацията на вътрешните граници.

В сила от 1993 г. и считан за едно от най-големите постижения, ЕС се гордее, че единният му пазар е "най-големият търговски блок в света". Неговият огромен брутен вътрешен продукт от 17,2 трлн. долара (15,2 трлн. евро) през 2017 г. изостава от този на САЩ с 19,3 трлн. долара, но все пак изпреварва китайските 12,2 трлн. долара.

enlightened513 милиона души

С общо население от 513 млн. души през 2018 г., ЕС е третият по население район в света след Китай и Индия, във всеки от които живеят около един милиард души. ЕС изпреварва населението на САЩ, което е 327 милиона.

Пет числа, които отразяват европейските избори

Германия е с най-многобройно население - 82 милиона, а Малта най-малко - 468 000. Простирайки се от Атлантическия океан до Черно море и от Полярния кръг до Средиземно море, ЕС покрива 4,3 млн. кв.км. Той е по-малък от 17-те милиона километра на Русия и 9,8-те милиона кв.км на САЩ, но е по-голям от Индия, която е разположена на територия от 3,2 млн. кв.км. Франция е най-голямата по площ държава от ЕС - 632 800 кв.км (включително отвъдморските й територии), а Малта е най-малката - едва 316 кв.км.

22 страни от ЕС са премахнали паспортния контрол помежду си като част от Шенгенската зона.

enlightened24 езика

24-те официални езика в Европейския съюз варират от широко говоримите английски и френски до по-малко известни ирландски, фински и български.

Разнообразието от езици означава потенциални 552 езикови комбинации на заседанията на Европейския парламент, които изискват армия от преводачи.

Какво е ежедневието на депутатите в Европейския парламент?

enlightened1%

Държавите-членки внасят 1% от своя БВП в бюджета на ЕС, но също го получават обратно под формата на земеделски субсидии и помощи за създаване на работни места, за бедните региони, за развитието на селските райони и за рибарството. Портфейлът на ЕС за 2014-2020 г. е 963 млрд. евро (около 1 трлн. долара). Има опасения, че напускането на Великобритания ще доведе до недостиг на средства.

ЕС също има десетки хиляди законодателни и правни актове, които държавите членки трябва да приемат, вариращи от международни споразумения до екологични стандарти за плажовете, работни часове за водачите на камиони и стандарти за риболовни мрежи.
БГНЕС