Журналисти в Мароко подкрепиха семействата на заразените със СПИН либийски деца
Журналисти в Мароко подкрепиха семействата на заразените със СПИН либийски деца / netinfo

Участниците в семинар за солидарност с либийските деца, заразени с вируса на СПИН, организиран вчера в Рабат от журналистическия клуб в Мароко, са осъдили политизирането на този хуманитарен случай от някои западни представители с цел да повлияят на хода на процеса. Информацията е поместена в сайта на либийското държавно радио и телевизия.

В заключителна декларация те подчертавали "безусловната си солидарност с либийския народ и подкрепата си за семействата на жертвите - либийските деца" и изтъквали необходимостта да се отделят действията на българските сестри от връзките между арабските и българския народ.

Участниците в семинара настояли за прекратяване на всички външни политически намеси, за да бъде оставено либийското правосъдие, което единствено има власт да реши случая, да следва хода си. Те призовали медиите за справедливо отношение към хуманитарния случай и препоръчали да се създаде група за натиск на Запад, която да се противопостави на заблуждаващите кампании и политическия натиск и да защити съдебната независимост.

Участниците в семинара решили да изпратят писмо до генералния секретар на ООН, Европейската комисия и Ватикана с призив да се намесят в подкрепа на справедливостта в случая с либийските деца, приветствайки всички искрени усилия и безкористни намерения в тяхна защита.