Журналист: Духът на настоящето е моделиран от автократи като Путин и Ердоган
Журналист: Духът на настоящето е моделиран от автократи като Путин и Ердоган / Guliver/Getty Images

Демокрацията по света е в отстъпление, пише журналистът Гидиън Рахман в статия в. "Файненшъл таймс".

За това положение е съдействал по думите му най-вече неуспехът на Арабската пролет от 2011 г., довел до кръвопролития и анархия. Авторитарни лидери от целия свят изтъкват Близкия изток като пример за това какви опасности крие преждевременната демократизация, казва авторът.

Ердоган: Западът е циничен и не спазва собствените си ценности

За разлика от началото на 90-те години на миналия век, когато въплъщение на духа на времето бяха вдъхновяващи демократи като Нелсън Мандела в Южна Африка и Вацлав Хавел в Чехословакия и либерални реформатори като Михаил Горбачов и Борис Елцин в Русия, духът на настоящето според Рахман е моделиран от автократи, които не уважават демократичните ценности, включително Владимир Путин и Реджеп Ердоган.

Авторът констатира, че проблемите с демокрацията са застигнали и "лидера на свободния свят" САЩ с номинирането на Доналд Тръмп за кандидат за президент.

В Тайланд имаше военен преврат през 2014 г., а в неделя бе произведен референдум за нова конституция, която може да циментира контрола на военните над политиката. В Малайзия либералите са в окаяно положение заради машинациите на правителството, а известният опозиционен лидер Ануар Ибрахим пак е в затвора. Миналата седмица Китай раздаде присъди на правозащитници в град Тянцзин, а Русия прати за 12 години в трудов лагер опозиционния политик Евгений Урлашов по обвинения в корупция, които според автора изглеждат скалъпени.

Демокрацията в бившите френски колонии довела радикалния ислям в Европа

На фона на тези мрачни събития, казва Рахман, е важно да си припомним, че не всички тенденции вървят в грешната посока. По-рано тази година в Мианма дойде на власт първото цивилно правителство от над половин век, а миналата година в Нигерия за пръв път действащият президент загуби изборите и отстъпи мирно властта.

Журналист Духът на настоящето е моделиран от автократи като Путин и Ердоган
netinfo

Понякога едно или две събития могат да променят много: Нелсън Мандела бе пуснат от затвора през февруари 1990 г. само три месеца след падането на Берлинската стена. Тези две събития вдъхновиха демократи и либерали по целия свят, пише Рахман.

Папа Франциск: Светът е във война, но това не е война между религии

Източник: БТА