Ердоган: Западът е циничен и не спазва собствените си ценности
Ердоган: Западът е циничен и не спазва собствените си ценности / Guliver/Getty Images

Турският президент Реджеп Ердоган отправи тежки критики срещу Запада в обширно интервю за френския вестник „Монд".

Според него турците са били оставени сами на себе си по време на неуспелия преврат от нощта на 15 срещу 16 юли.

5 милиона души на исторически митинг в Истанбул (СНИМКИ/ВИДЕО)

Ердоган отговаря на критиките за чистката след провалилия се пуч. Той смята, че европейските и американски партньори са проявили липса на съчувствие и подкрепа и изразява съжаление, че никой не е демонстрирал своята солидарност с него.

Ердоган не изключва връщането на смъртната присъда, което на практика ще сложи край на процеса на присъединяване към ЕС. Турският лидер обвинява европейците, че не са изпълнили обещанието си за визова либерализация.

Ердоган с ултиматум към ЕС за визите

Ердоган продължава да призова за свалянето на Башар ал Асад в Сирия, но обвинява и западните страни, че разчитат на кюрдите в Сирия в борбата срещу „Ислямска държава".

„Западният свят изпадна в противоречие с ценностите, които защитава. Те трябва да бъдат солидарни с Турция, която прие тези ценности. За съжаление Западът предпочете да остави турците сами. Западът не трябва да бъде загрижен за броя на хората, които бяха арестувани и отстранени", подчертава Ердоган.

Eрдоган: Ще одобря смъртното наказание, ако парламентът подкрепи тази мярка

По отношение на членството в ЕС турският президент казва следното: „Вече 53 години чакаме пред вратите на ЕС. Евросъюзът е единственият отговорен и виновен. Никой, освен Турция, не е бил третиран по този начин... ЕС не е искрен в отношенията с Турция. В момента ние сме приютили 3 милиона бежанци, а единствената грижа на ЕС е те да не дойдат на негова територия. Ако нашите искания не бъдат удовлетворени, няма да има реадмисия".

„До момента 600 000 души са убити в Сирия. Кой е отговорен за това? Асад. Отговорността за смъртта на 600 000 души не може да получи нашата подкрепа, но някои го подкрепят. Ако ние вярваме в демокрацията, не трябва да играем тази игра. Трябва да правим други неща... На нас ни казват, че ако Асад падне, ще дойде ИДИЛ. Нищо подобно няма да се случи", казва Ердоган.

Източник: БГНЕС