австралия наводнение
австралия наводнение / БГНЕС
Рекордно количество дъжд падна в най-големия град в Нова Зеландия. Пороят в Окланд причини смъртта на трима души, а един човек са в неизвестност, предаде Асошиейтед прес, като се позова на премиера Крис Хипкинс.

Вчера в града с население от около 1,6 милиона души е бил поставен рекорд за най-голямо количество валежи. На някои места са паднали над 15 сантиметра само за три часа.

Телата на двама мъже били открити на наводнени места. Трети мъж е издирван, след като бил отнесен от придошли води, а още един човек е в неизвестност, след като свлачище погълнало къща, съобщи полицията.

Крис Хипкинс ще бъде новият премиер на Нова Зеландия

Впоследствие Хипкинс каза, че вече е потвърдена смъртта на трима души. Той не даде подробности.

Пороят предизвика редица проблеми в Окланд. 126 души, блокирани в къщи и коли, са били спасени.

Пътища бяха затворени, а много хора останаха без ток. Електрозахранването на около 3500 къщи все още не е възстановено.Стотици хора прекараха нощта блокирани на летището на Окланд. Всички полети бяха анулирани, а част от терминала е наводнена.
 


Два концерта от прощалното турне на сър Елтън Джон, предвидени на стадион в Окланд вчера и днес, бяха отменени заради лошото време.

Елтън Джон отложи концерт в Оукланд поради лошо време

Новозеландските власти обявиха извънредно положение в района на най-многолюдния град в страната.

Новият премиер, който зае поста само преди три дни след оставката на своята предшественичка Джасинда Ардърн миналата седмица, отиде в Окланд с военен самолет, за да направи оглед на щетите.

"Това е безпрецедентно събитие в последно време, каза Хипкинс. Той заяви, че предстои голямо разчистване, и посъветва хората да си стоят вкъщи, ако е възможно. Подобряването на времето може да е само за малко, тъй като прогнозите са за още проливни дъждове, предупреди новозеландският премиер.
Николай Станоев/БТА