Горещата вълна може да се превърне в нещо стандартно за британските лета
Рекордни жеги продължават и днес да мъчат редица страни в Европа, предаде АФП.

Великобритания преживява най-големите горещини от десетилетия. Според метеоролози има вероятност в петък дори да бъде счупен температурният рекорд за всички времена от 38,5 градуса. Той бе регистриран в Кент в Югоизточна Англия през август на 2003 г. В Шотландия вече бе отбелязан температурен рекорд - 33,2 градуса в Мадъруел, предаде АФП.
 

Gulliver/Getty Images


Днес на летище Хийтроу в Лондон бяха регистрирани 34,9 градуса по Целзий, допълва Ройтерс. Преди три години там бе поставен рекорд за най-висока температура в страната за месец юли. Той беше 36,7 градуса по Целзий. В Югоизточна Англия не е имало продължителни валежи от 29 май.

В Северна Ирландия в края на юни бяха въведени вече ограничения в ползването на водата.
 
Жега във Великобритания, властите предупредиха да не се седи на слънце
 

Gulliver/Getty Images


Британски парламентарен доклад днес предупреждава, че горещата вълна, причинила смъртта на над 2000 души в страната през 2003 г., може да се превърне в нещо стандартно за британските лета, допълва ДПА. В доклада се припомня, че в продължение на 60 последователни дни тази година на места е валяло по-малко от 1 мм дъжд. А температурният рекорд от 38,5 градуса от 2003 г. може да стане обичайно явление през 40-те години на настоящия век. През 50-те години пък се очаква средно на година да има по 7000 смъртни случая, свързани с горещото време.
 

БГНЕС


Във Франция метеорологичната служба издаде оранжев код за високи температури за 18 департамента. Очаква се температурите днес от 34-37 градуса, а на места дори от 38 градуса. В средата на деня имаше рекордно потребление на електричество заради климатиците и вентилаторите, предаде АФП.
 

БГНЕС


В Германия температурите се очаква да достигнат днес до 38 градуса, а предишната нощ те не паднаха под 20 градуса. В провинция Долна Саксония фермерка се изплаши за здравето на прасетата си и постави осем вани, в които 875-те й животинки да се разхлаждат.
 
В Холандия днес Кралският метеорологичен институт официално обяви, че има гореща вълна. Това се случва за първи път от три години. Жегата там трае вече 12-и ден. В някои части на страната се очаква недостиг на вода, особено Източна и Южна Холандия.
 

БГНЕС


В столицата на Белгия Брюксел от 20 юли е задействан план за мерки при жегите. Предупреждава се за риск от пожари на някои места. В Брюксел има жълт код за жеги, а в Антверпен - червен код. Тази вечер обаче изненадваща силна буря, съпровождана с градушка, връхлетя централните части на Белгия, предаде ТАСС. От летището на Брюксел временно беше преустановено излитането на полетите, а идващите самолети бяха пренасочвани към съседни страни, съобщава телевизия Ер Те Бе Еф.
 

Gulliver/Getty Images


В Швейцария също е много топло и се предупреждава за голям риск от пожари в няколко кантона. Там е забранено паленето на огън на открито, особено на националния празник на 1 август.

Горещини мъчат Северна Европа

В Швеция температурите се очаква да се запазят около 30 градуса, а на места в южните и централните западни части до 33 градуса. Страната продължава все още да се бори с горски пожари. Забранени са паленето на огън и барбекютата. Очакват се дъждове през уикенда, предаде АФП.
БТА