Земетресението, регистрирано в Румъния, е било леко усетено във Видин, София, Враца, Монтана. Епицентърът му е в Югозападна Румъния, западно от активната зона Вранча, съобщи дежурният сеизмолог в Националния институт по геофизика, геодезия и география - БАН.

Земетресението беше с магнитуд 5,2 по Рихтер, сочат данните на Европейско-средиземноморският сеизмологичен център.

Силно земетресение в Румъния бе усетено и в България

То няма връзка с опустошителното земетресение в Турция, защото става дума за различни разломи без пряка връзка между тях, уточниха от Института.
 

НИГГГ-БАН
НИГГГ-БАН


Земетресението е най-силното в Румъния за последните две години. В района, където бяха регистрирани и три вторични труса от 2,4, 2,8 и 3,4 по Рихтер, този вид природни явления са рядкост.

"Случилото се няма нищо общо с Турция. Районът е по-скоро свързан със земетресенията в Хърватия, Черна гора, Адриатическо море. Той няма достатъчно енергия, за да предизвика големи земетресения, но е възможно да има вторични трусове", коментира директорът на румънския геофизичен институт Константин Йонеску пред Диджи24.

Поводи за безпокойство няма и според почетния директор на Националния институт по геофизика Георге Мармуряну. "Едва около 2040 г. ще бъде възможно силно земетресение с магнитуд над 7 по Рихтер в Румъния", коментира той, цитиран от в. "Евениментул зилей". Експертът уточнява, че земетресенията в Олтения не оказват влияние върху сеизмичната зона Вранча.

Земетресение от 4,0 по Рихтер и в Хърватия

За момента няма постъпили молби за помощ от пострадали граждани, нито информация за нанесени материални щети, съобщават от Института за спешни ситуации на окръг Горж. Не е постъпвал и нито един сигнал на спешния телефон 112, информират от Департамента за извънредни ситуации. Въпреки това по места превантивно са изпратени обследващи мисии, за да идентифицират възможни проблеми.

"Беше силен трус за няколко секунди. Чувствах се страшно и странно на фона на случилото се в Турция", "Креслото се премести с мен", "Леглото и вратите на гардероба вибрираха", "Видях как библиотеката се движи", споделят пред сайта Зиаре жители на Сибиу и Хунедоара, които са усетили земетресението. “Доста се уплаших. Бях в кабинета си, когато разтресе”, сподели пред Диджи24 кметът на Търгу Жиу Марчел Романеску.

Земетресение с магнитуд 5,2 по Рихтер беше регистрирано на дълбочина 15 км в областта Отения, окръг Горж в 16:58 ч. Двадесет минути по-късно в същия район и със същата дълбочина последва вторичен трус от 3 по Рихтер.

Най-силното земетресение в Румъния е на 4 март 1977 г. във Вранча, припомня в. "Адевърул". Земетресението продължава под минута, но жертвите са над 1500. Най-големи тогава са щетите в Мунтения и в Букурещ. Тридесет и две сгради в столицата са напълно разрушени, други 130 са сериозно повредени. Броят на разрушените домове в цялата страна е 35 000, броят на ранените - 11 300.

Вранча е най-активната сеизмична зона в Румъния. Трусът от 1977 г. е бил на дълбочина около 100 километра, а ударната вълна е усетена на Балканите.
Мартина Ганчева, Екатерина Тотева/БТА