/ БГНЕС
Украйна разширява пространството на действието на европейските ценности с ратификацията на Истанбулската конвенция. Това заяви президентът на страната Володимир Зеленски в хода на благотворителния телемаратон  #StrivingTogether, която се състоя в Амстердам, съобщава „Укринформ“. По думите му, украинските демократически институции са съхранени, независимо от жестоката война на Русия, а благодарение на обединените усилия със Запада, победата над Москва ще дойде много скоро.

„Вярвам, че заедно можем да сложим край на войната с наша победа възможно най-скоро. И ще възстановим всичко, което Русия унищожи. Обединена Европа е по-силна от всяка тирания! Дори по време на такава брутална война украинските демократични институции са запазени. Дори сега разширяваме обхвата на действие европейските ценности – вчера украинският парламент ратифицира Истанбулската конвенция“, подчерта Зеленски.

Той отбеляза, че остават броени дни до историческото решение на Европейския съюз относно Украйна и изрази увереност, че това решение ще бъде положително.

„Заслужаваме го! И го заслужихме не само с нашата смелост и борбата за свобода. Атаката на Русия срещу Украйна върна най-лошите страници от историята в нашата памет. Руските бомби унищожават градове, руски войници убиват хиляди цивилни, руската държава дори извършва масови депортации на украинци. Какво е това? Това е атака на Русия срещу цяла свободна Европа, срещу нашите общи ценности. Срещу човешките права, върховенството на закона и конвенциите, които защитават всеки човек в Европа и света. Няма да допуснем да бъдат унищожени нашите ценности“, подчерта държавният глава.

Той добави, че какъвто и натиск да оказва Русия, украинците все още са уверени, че бъдещето на Европа е светло и свободно, защото то се защитава от всички заедно.

На 17 юни Европейската комисия публикува констатациите си по молбите за членство в ЕС на Украйна, Молдова и Грузия и отправи препоръка за предоставяне на статут на кандидат на първите две. Съветът на ЕС на срещата на върха на 23-24 юни трябва да разгледа този въпрос и да вземе окончателно решение.