/ iStock/Getty Images
Върховната Рада на Украйна е гласувала за ратификация на Истанбулската конвенция, съобщава УНИАН.

По думите на Ярослав Железняк, заместник-председател на Комисията по финанси, данъчна и митническа политика на украинския парламент, решението е взето по време на парламентарна сесия в понеделник.

„Парламентът подкрепи ратифицирането на Истанбулската конвенция (за предотвратяване на насилието срещу жени и домашното насилие)“, заяви той.

Според Железняк „за“ са гласували 259 депутати, а само 8 са били „против“.

На 18 юни президентът на Украйна Владимир Зеленски внесе във Върховната Рада проект на закон за ратификация на Конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието срещу жени и домашното насилие (т.нар. Истанбулска конвенция).


С този документ Украйна признава, че целта на конвенцията е да защитава жените от всички форми на насилие, да предотвратява, преследва и премахва насилието над жени и домашното насилие, както и срещу мъже и деца (момчета и момичета).

Истанбулската конвенция е международно споразумение на Съвета на Европа за насилието над жени и домашното насилие, подписано в Истанбул на 11 май 2011 г.Най-малко 34 държави вече са го ратифицирали.