/ БГНЕС
Украинският президент Володимир Зеленски заяви вчера, че сътрудничеството в рамките на формата "Украйна плюс Северна Европа" набира скорост, като през тази седмица се очаква да бъдат предприети още стъпки, които могат да засилят натиска върху Русия, предаде Ройтерс.

Петте скандинавски държавиФинландия, Швеция, Норвегия, Дания и Исландия –  са членки на НАТО и са твърди поддръжници на Украйна в борбата ѝ срещу руската инвазия. Швеция и Финландия се присъединиха към алианса по-рано тази година, като Стокхолм заяви, че Русия представлява основната заплаха за международната сигурност на Швеция. От петте държави само Финландия и Норвегия имат обща граница с Русия.

Москва изрази позицията, че разширяването на НАТО представлява опасна историческа грешка, която ще принуди Кремъл да предприеме контрамерки.

Миналата година скандинавските страни заявиха пред Зеленски, че ще подкрепят страната му "толкова дълго, колкото е необходимо" в борбата ѝ за изтласкването на руските сили, и че са готови да продължат да предоставят мащабна военна, икономическа и хуманитарна помощ на Киев, отбелязва Ройтерс.

През май Зеленски заяви, че съвместната военна помощ от скандинавските страни през тази година ще възлиза на общо 6 милиарда евро по силата на редица отделни споразумения за сигурност. Тези средства са допълнение към осигурените от петте държави до края на 2023 г. около 11 милиарда евро. 

"Те разбират, че е необходимо да създават проблеми на агресора, така че Русия да изгуби възможността да вреди на живота на света", каза Зеленски в редовното си видеообръщение вчера. "Ще проведем разговори (през тази седмица) със "скандинавците" за нови фундаментални стъпки, които могат да засилят натиска върху Русия за тази война и в името на честната дипломация", добави украинският президент.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Симеон Томов, БТА