/ ThinkStock/Getty Images
Разбунтували се затворници убиха трима надзиратели в строго охраняван затвор в Таджикистан, където излежават присъди осъдени за религиозен екстремизъм, включително бойци на "Ислямска държава", предаде Ройтерс.

Министерството на правосъдието на Таджикистан заяви за Ройтерс, че 29 затворници са били убити в размириците, избухнали в затвора във Вахдат, на 10 километра източно от столицата Душанбе.

 
ThinkStock/Getty Images


"Ислямска държава", която в един момент контролираше големи територии в Сирия и Ирак, но сега изгуби бастионите си, е поемала отговорност за друг бунт в таджикистански затвор - през ноември миналата година. А преди това, през юли 2018 г., в Таджикистан последователи на джихадистите извършиха смъртоносно нападение срещу западни туристи, отбелязва ДПА.

При бунта във Бахдат 30 осъдени за членство в ИД особено опасни затворници, въоръжили се с ножове и друго хладно оръжие, взели за заложници трима надзиратели, за да избягат от затвора, съобщи ТАСС, също цитирайки министерството на правосъдието. Между самите престъпници се стигнало до спор, свършил с престрелка. Администрацията на затвора е взела крайни мерки за потушаване на бунта, сред затворниците има жертви, са заявили от министерството. Източник на

ТАСС от силовите ведомства също е посочил, че са убити най-малко 29 затворници.
По данни на правосъдното министерство организаторите на бунта "зверски" са намушкали тримата надзиратели с ножове, после са освободили още 8 затворници от ИД, въдворени в карцера, след това - "за да сплашат затворниците", също "зверски" са убили с нож петима от тях, "след което са пребили и ранили още десетки", уточнява агенцията.

Сред организаторите на бунта таджикистанските власти посочват Бехруз Гулмурод, син на бившия командващ специалните сили на страната, станал видна фигура на "Ислямска държава" в Сирия, където бе убит през септември 2017 г., отбелязва Франс прес. Според ТАСС Халим Гулмурод е бил полковник от спецназа на вътрешното министерство - ОМОН. Бехруз е осъден през 2017 г. на 10 години затвор за опит да се присъедини към джихадистите в Сирия, допълва АФП.
"При ответна операция, проведена според закона, бяха обезвредени 24 членове на групата, а още 35 - задържани. Лицата, взети за заложници, бяха освободени", информира правосъдното министерство.

Възстановена е обичайната дейност на изправителното учреждение, в което излежават присъди 1500 души. По случая е образувано наказателно дело и се води разследване, посочва ТАСС.
 
БТА