Дипломатическите мисии на Германия в Турция бяха затворени, заради "много конкретни индикации" за планирани терористични атаки, заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, предаде ДПА.

Посолството на Германия в Анкара, както и генералното консулство в Истанбул и германското училище в града, бяха затворени днес, четири дни след атентат в турската столица.

Кола бомба избухна в Анкара, има убити и ранени (СНИМКИ/ВИДЕО)

Генералното консулство в Истанбул посочи в имейл до германските граждани, че е затворило след предупреждение, "което не е убедително проверено". Консулството и училището ще останат затворени днес като предпазна мярка, се посочва в имейла.

Германското външно министерство призова в съобщение на своята интернет страница всички, които се намират в Истанбул, Анкара и други големи градове в Турция да бъдат нащрек. В съобщението е отправено предупреждение да се избягва събирането на големи групи на публични места, да се избягват туристическите атракции и местата, които са в близост до правителствени или военни учреждения.

Генералното консулство на Германия в Истанбул се намира недалеч от оживения площад Таксим.

Сирийски атентатор се взриви в центъра на Истанбул (ВИДЕО)

Германският първи дипломат Франк-Валтер Щайнмайер каза, че са засилени мерките за сигурност във всички учреждения и че властите се опитват да съберат повече информация. Той не уточни колко дълго ще останат затворени германските мисии, допълва Асошиейтед прес.

Тридесет и седем души загинаха при атентат в Анкара на 13 март. Въоръжена кюрдска групировка пое днес отговорност за нападението и заплаши с нови атаки заради операциите на турските сили за сигурност в населената предимно с кюрди югоизточна част на страната.

През януари 12 германски туристи бяха убити при самоубийствено нападение в Истанбул, за което бе обвинена групировката "Ислямска държава".

Източник: БТА