/ Gulliver/Getty Images
Натискът върху Унгария да ратифицира присъединяването на Швеция към НАТО се засилва, след като Будапеща най-после се съгласи с останалите страни от ЕС за предоставянето на нова помощ за Украйна, пише Ройтерс. 

Премиерът Виктор Орбан днес заяви в интервю за унгарското държавно радио, че е "направил всичко възможно", преди да одобри споразумението отпускане на 50 милиарда евро за Киев. 

Унгария е единствената държава от 27-членния блок, която се противопостави на новата помощ за Украйна на срещата на върха в Брюксел през декември, припомня британската информационна агенция. Тя е и единствената натовска страна, която все още не е ратифицирала присъединяването на Стокхолм към алианса.

Ердоган и Столтенберг обсъдиха приемането на Швеция в НАТО

Орбан има по-добри връзки с Русия в сравнение с други държави от ЕС и с повечето членове на НАТО. Той казва, че правителството му подкрепя присъединяването на Швеция към военния пакт. Сега обаче унгарският лидер е поставен под натиск от чужбина да ускори процеса.

Депутати от опозицията призоваха за свикването на извънредна сесия на парламента, в чиито дневен ред да бъде включен въпросът за ратифицирането на шведското присъединяване към Организацията на северноатлантическия договор. Но законодатели от управляващата партия ФИДЕС вчера заявиха пред Ройтерс, че ще "изчакат" и финалното гласуване ще се състои, след като Орбан се срещне с шведския си колега Улф Кристершон

Орбан разполага с внушително мнозинство в парламента и често го използва за прокарването на закони, като в определени случаи това става и за една нощ.  

Натискът върху Орбан за ускоряването на процеса по ратификацията на шведската кандидатура се засили, след като високопоставени американски конгресмени заявиха, че искат присъединяването на Стокхолм към НАТО да бъде одобрено незабавно. По този начин те намекнаха, че ако не се задейства, Будапеща рискува трайно да развали отношенията си с Вашингтон, отбелязва Ройтерс.
Николай Велев, БТА