Украйна бе победител на последното издание на Евровизия 
Украйна бе победител на последното издание на Евровизия  / БГНЕС
Черна гора и Северна Македония няма да участват на конкурса за песен на Евровизия догодина заради големите разходи, съобщава ВВС. 

Телевизионните оператори плащат такса за участие в конкурса, но сумата е различна в зависимост от размера на страната.

BBC съобщава, че някои страни са били помолени да платят повече, след като Русия е била забранена от конкурса.

Русия, която е голям финансов донор, беше изключена от тазгодишното състезание, след като нахлу в Украйна.

„В допълнение към значителните разходи за регистрационни такси, както и разходите за престой във Великобритания – се сблъскахме и с липса на интерес от страна на спонсори, така че решихме да насочим наличните ресурси към финансиране на текущи и планирани национални проекти“, Това съобщи черногорската обществена телевизия RTCG.

Общите разходи за участие на всички телевизионни оператори обикновено възлизат на около 5 милиона паунда, но точно колко плаща всеки участник не се оповестява публично.

Освен това се разбира, че някои други държави са обмисляли оттегляне в резултат на допълнителните разходи.

Очаква се Великобритания да плати между 8 и 17 милиона паунда за организиране на събитието от името на Украйна в Ливърпул през май 2023 г.

Двата телевизионни оператора, които се оттеглиха - RTCG и MRT - не успяха да преминат през полуфиналните етапи на тазгодишното състезание в Торино, Италия.

MRT каза в изявление, че "повишената такса за регистрация за участие", както и енергийната криза в Северна Македония, са ги принудили да вземат решение.

Пълният списък на страните, които се насочват към Мърсисайд през 2023 г., се очаква да бъде потвърден по-късно тази седмица.
ВВС