/ iStock
Полските органи за сигурност разследват множество случаи на нарушения на железопътния трафик, след като неразрешени радиосигнали спряха няколко влака през уикенда, предаде Асошиейтед прес.

Полската железопътна мрежа е основният транспортен маршрут за международната военна подкрепа, насочена към съседна Украйна, която се бори срещу агресията на Русия. По мрежата се транспортира и селскостопанския износ на Украйна, насочен към западните пазари.

Полша изпраща 10 хил. войници до границата си с Беларус

Двама мъже на възраст около 20 години бяха арестувани в неделя, след като генерирали сигнали по интеркома, които спрели пет пътнически и един товарен влак близо до Бялисток в североизточната част на страната. Прокуратурата е започнала разследване. Единият от двамата арестувани заподозрени е полицейски служител и полицията в Бялисток снощи съобщи, че е започнала процедура по неговото уволнение.

През уикенда подобни сигнали спряха за кратко някои пътнически и товарни влакове и в други региони на Полша. В някои случаи по интеркома се е чувал руският химн, съобщават полските медии.

Властите заявиха, че няма заплаха за обществената сигурност и никой не е пострадал.

Заместник-координаторът на полските разузнавателните служби, заяви, че Агенцията за вътрешна сигурност (АВС) проверява дали става въпрос за саботаж. "В момента не изключваме никакви сценарии", добави той.

АВС съобщи, че досега са арестувани 16 заподозрени, предимно чужденци, по обвинения в шпионаж в полза на Русия, включително събиране на информация за железопътната система на Полша.
Владимир Арангелов/БТА