/ iStock/Getty Images
Веригата от супермаркети "Кооп" (Coop) в Швеция стана жертва на кибератака и бе принудена да затвори всичките си 800 магазина днес, предадоха ДПА и Ройтерс.

Хакерското нападение с рансъмуер (вреден софтуер с цел искане на откуп) било насочено срещу американски доставчик на софтуер за "Кооп". В резултат магазините от шведската верига не могат да приемат плащания на касите си. Затова те останаха затворени днес.

Рансъмуер атаките криптират данните в компютрите. Хакерите обикновено искат откуп, за да дадат достъп до данните.

Кибератаката срещу базираната в Маями софтуерна компания Къзея (Caseya) е започнала още снощи и е засегнала всички магазини на "Кооп" в Швеция.

Служители на шведската верига са работили цяла нощ, за да отстранят проблема, но засега усилията им не се увенчават с успех.

Стотици американски компании бяха засегнати при необичайно сложната кибератака.

Шведският министър на отбраната Петер Хултквист нарече хакерското нападение "много опасно" и отбеляза, че то е показало необходимостта бизнесът и държавните агенции да подобрят своята подготвеност. "В друга геополитическа ситуация правителства може да ни ударят по такъв начин, за да затворят обществото и да предизвикат хаос", предупреди той.
БТА