Започва срещата на върха на Общността на нациите в Уганда
Започва срещата на върха на Общността на нациите в Уганда / снимка: БГНЕС

Тридневна среща на върха на Общността на нациите (бивша Британска общност) започва днес в столицата на Уганда Кампала. Тя ще бъде открита от британската кралица Елизабет Втора, глава на организацията с 53 държави-членки с общо население 1,8 млрд. души.

Общността е учредена официално през 1931 г. от Обединеното кралство, Канада, Австралия, Нова Зеландия и Южна Африка, припомня Ройтерс.

Днес в нея членуват главно бивши колонии на Великобритания или такива, които са били или все още са свързани конституционно с тях. Единственото изключение е Мозамбик, приета през 1995г., която е бивша португалска колония. Елизабет Втора е държавен глава на 16 монархии в Общността. 32 държави са републики, а 5 имат собствени монарси.

Организацията няма конституция или устав. Основните й ценности са заложени в Сингапур през 1971 г. и потвърдени в Хараре през 1991 г. Сред тях са демокрация, добро управление, спазване на човешките права, равноправие на половете, законност и устойчиво икономическо и социално развитие.