Започва парламентарната предизборна кампания в Русия
Започва парламентарната предизборна кампания в Русия / снимка: BGNES
В Русия започва парламентарната предизборна кампания. "Росийская газета" публикува указа на президента Владимир Путин, с който изборите за Държавна дума се насрочват за 2 декември, предаде ИТАР-ТАСС.

Над 107 милиона избиратели в Русия ще гласуват за кандидати, които си оспорват 450-те места в Държавната дума, припомня Франс спрес.

Политическите партии, които от месеци насам демонстрират повишена предизборна активност, вече могат да започнат официално изборния маратон, отбелязва ИТАР-ТАСС. Списъкът на политическите сили, допуснати до изборите, предстои да бъде поместен в "Росийская газета" до три дни, уточнява агенцията.

Задочната политическа полемика между тях през лятото не означава "фалстарт", коментира председателят на руската ЦИК Владимир Чуров, според когото отправяните от опонентите критики са били "конструктивни".

Партиите разполагат с 20 дни за провеждане на конгреси с цел съставяне на кандидатските листи. До 17 октомври се приемат документите за регистриране на политическите сили за изборите. Очаква се на 28 октомври да стане известно колко партии ще фигурират в изборните бюлетини, добавя агенцията.

Според АФП се очаква победа на партията "Единна Русия", чиято мощ неспирно нараства". Събрала 37 на сто от гласовете в парламентарния вот от 2003 година, тя получи 46 на сто в местните избори през март тази година, припомня агенцията.

Фаворитът вече се знае, но в изборите все пак ще има интрига, коментират аналитици, цитирани от ИТАР-ТАСС. Има доста въпроси - дали "Единна Русия" ще има обикновено или конституционно мнозинство в новата Дума, какво място ще заеме според изборните резултати "Справедлива Русия" - новак в парламентарната кампания, дали десницата ще успее да се върне в долната камара на руския парламент, посочва агенцията.

Парламентарните избори ще бъдат за партиите и един вид "праймъриз" в светлината на предстоящия през март вот за нов президент на Русия. Кампанията за президентските избори започва в началото на декември. След гласуването за Държавна дума ще стане ясно дали едни или други политически сили имат право да предлагат кандидати за висшия пост в страната и дали разполагат със съответния ресурс от доверие, коментира руската агенция.