Започна закрито заседание на СС на ООН за сирийската криза
Започна закрито заседание на СС на ООН за сирийската криза / Reuters

Клането в Хула би трябвало да отвори очите на някои страни членки на Съвета за сигурност, заяви германският посланик в ООН Петер Витиг в началото на закрито заседание на Съвета, посветено на Сирия, съобщи Франс прес.

Петнадесетте страни от Съвета ще изслушат отчета на заместника на емисаря Кофи Анан - Жан-Мари Гено, който ще го представи чрез видеоконферентна връзка от Женева.

Надявам се това (клането в Хула) да е отворило очите на някои страни членки на Съвета, така че днес да постигнем напредък в дискусията си, каза Витиг, имайки предвид Русия и Китай, които продължават да покровителстват сирийския режим, блокирайки инициативите на Съвета срещу Дамаск, посочва БТА.

Витиг уточни, че Съветът вероятно ще обсъди евентуално увеличава на броя на наблюдателите на ООН на място, както и начина, по който Съветът трябва да реагира при нарушаването на собствената му резолюция.

Касапницата е в действителност фрапантно погазване на решенията на Съвета, заяви той и остро разкритикува 15-месечното "бездействие на Съвета".

Това клане показва ясно също, че се нуждаем от механизми, които да ни дадат възможност да санкционираме подобни престъпления, добави Витиг.