/ Getty Images
Днес отвориха избирателните секции в Иран за втория тур за президентските избори между реформаторския кандидат Масуд Пезешкиан и ултраконсервативния Саид Джалили. Двамата кандидати се борят за президентския пост, който остана празен след смъртта на Ебрахим Раиси в катастрофа с хеликоптер през май.

Върховният лидер на Ислямската република аятолах Али Хаменей, който има последната дума по всички държавни дела, гласува при отварянето на избирателните секции в 08:00 ч., съобщи държавната телевизия.

До балотажа се стигна след исторически ниската избирателна активност, регистрирана на първия тур на 28 юни, когато над 60% от иранските гласоподаватели се въздържаха от участие в предсрочните избори. Ниската активност се разглежда от критиците като вот на недоверие към Ислямската република, отбелязва Ройтерс.

Макар че изборите няма да окажат голямо влияние върху политиките на Ислямската република, президентът ще участва активно в избора на наследник на аятолах Али Хаменей, 85-годишния върховен лидер на Иран.
 
 Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Валерия Динкова/БТА