Започна първата среща НАТО-Русия след конфликта в Южна Осетия
Започна първата среща НАТО-Русия след конфликта в Южна Осетия / снимка: БГНЕС

На гръцкия остров Корфу започна първата среща на Съвета НАТО-Русия  на равнище министри след като отношенията между Алианса и Москва бяха замразени заради конфликта в Южна Осетия миналото лято, съобщи ИТАР-ТАСС.
   
На откриването постоянният представител на Русия в Москва Дмитрий Рогозин заяви, че "моментът е преломен, тъй като ще стане ясно могат ли Русия и НАТО да отчитат позицията на другата страна като равноправни партньори".
   
"Днешната среща маркира официално подновяването на диалога между НАТО и Русия, който бе прекратен заради войната миналото лято", заявил пред ДПА високопоставен американски дипломат.
  
Срещата на Съвета Нато-Русия бе организирана паралелно със започващата по-късно тази вечер на остров Корфу среща на равнище министри на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа /ОССЕ/, посочва ДПА. Утре ще се състои и среща на външните министри от Европейския съюз, посветена на събитията в Иран, съобщава БТА.
   
Единствените двама държавни глави, които присъстват на срещите на остров Корфу, са домакинът Костас Караманлис и италианският премиер Силвио Берлускони, който представлява и страните-членки в Г-8.