Две групи цивилни, наброяващи общо 46 души, са били евакуирани вчера от района около обсадения завод "Азовстал" в украинския град Мариупол, предадоха световните агенции, като се позоваха на направено днес изявление от руското министерство на отбраната.

Ведомството каза, че евакуираните хора са получили храна и подслон. Според украински източници около 1000 цивилни остават блокирани в бункери в завода, обсаден от руски войски, посочва ДПА.

Около 40 цивилни са пристигнали днес във временен център за настаняване, след като са напуснали района около "Азовстал", съобщи Ройтерс, като се позова на свой фотограф.


Руският обстрел срещу „Азовстал“ в Мариупол се засилва

Фотографи на агенцията показаха как цивилните пристигат в село Безименне в Донецка област с автобуси с украински регистрационни номера в конвой с руски сили и автомобили с обозначения на ООН.

Говорител на ООН също потвърди, че се провежда операция за евакуация на цивилни от южния пристанищен град Мариупол. Стоманодобивният завод "Азовстал" е последната останала част от града под контрола на украинските войски, съобщи BBC.

Украйна призова ООН да посредничи за евакуирането на „Азовстал“ в Мариупол

Малко след това международният комитет на Червения кръст потвърди, че евакуацията е в ход. 

„МКЧК потвърждава, че продължава операция за безопасно преминаване в координация с ООН и страните в конфликта“, каза говорител на огранизацията. „Конвоят за евакуация на цивилни започна на 29 април, измина около 230 километра и стигна до завода в Мариупол в събота сутринта, местно време. МКЧК настоява, че не могат да се споделят подробности, докато ситуацията не позволи, тъй като това може сериозно да застраши безопасността на цивилните и конвоя. Съответните местни власти комуникират с цивилните относно практически подробности."
БТА