Западът няма повод за тревога от полетите на руската стратегическа авиация
Западът няма повод за тревога от полетите на руската стратегическа авиация / Снимка: БГНЕС

Първият вицепремиер Сергей Иванов помоли западните партньори на Русия да не се тревожат от възобновените полети на руската стратегическа авиация, предаде ИТАР-ТАСС.

"Не мога да кажа, че сме възобновили тези полети, осъществявали сме ги и по-рано отвреме навреме", каза Иванов пред журналисти, цитирани от БТА.

Самият аз също съм летял с Ту-160 "Бял лебед" и мога да кажа, че не е направен от нафталин, коментира той цитирано в руските медии изказване на представител на САЩ, че Москва е решила да извади свои стари самолети "от нафталина".

Бомбардировачите са на по 15-20 години и все още имат голям ресурс, тъй като самолетите от далечната стратегическа авиация се създават за 40-50 години, уточни Сергей Иванов.

По решение на руския президент тези полети стават редовни. Това няма връзка с блоково мислене или противопоставяне, още повече с връщане към студената война, подчерта Сергей Иванов.

Самолетите от руската стратегическа авиация летят в региони, където Русия има икономически интереси, включително в сферата на корабоплаването, посочи Иванов, цитиран от РИА Новости.