Западните Балкани ще се борят с неправомерната миграция
Западните Балкани ще се борят с неправомерната миграция / снимка: Reuters, архив

Страните от Западните Балкани ще засилят усилията си за предотвратяване на неоснователни искания за убежище и злоупотреби с безвизовия достъп до Европейския съюз на техните граждани, предаде АФП.

"Ще стартираме и извършваме ефективно разследване на извършителите на неправомерна миграция и ще преследваме онези, които правят възможни злоупотребите с безвизовия режим, в тясно сътрудничество с правоохранителните органи в страните-членки от ЕС, както и с Интерпол", това се казва в съвместна декларация, приета от министрите на правосъдието и на вътрешните работи на страните от Западните Балкани на среща в Албания.

Няколко страни-членки на ЕС, включително Белгия, Франция, Германия и Швеция поискаха Европейската комисия да им позволи да възстановят граничния контрол, след като няколко западнобалкански страни получиха безвизов статут през 2010 година, предава БГНЕС. Официални лица от западните страни твърдят, че имигрантите злоупотребяват със системата за предоставяне на убежища, създавайки трудности за администрациите.

Броят на поискалите убежище тази година се е увеличил със 73%, каза еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом.

"Западните Балкани трябва да докажат, че заедно с тази свобода, те носят и отговорност", каза еврокомисарят след срещата.