/ iStock/Getty Images
Русия изпитва недостиг на собствено производство на боеприпаси, необходими й за инвазията ѝ в Украйна, казаха днес западни служители, поискали да останат анонимни, предаде Ройтерс.

Руската отбранителна промишленост се бори срещу ефекта от санкциите, посочиха служителите и добавиха, че неспособността на Москва да си набави западни резервни части, подкопава възможностите ѝ да произвежда нови системи въоръжения и да ремонтира стари.

"Способностите на Русия за собствено производство на боеприпаси в момента са недостатъчни за посрещане на нуждите на конфликта в Украйна", обобщиха западните служители.

"Санкциите нанесоха силен удар върху руския военно-промишлен комплекс, предизвиквайки сериозни закъснения и повишавайки разходите", допълниха те.
Тази оценка идва в момент, когато войната в Украйна навлиза в третата си година, а Русия поема инициативата в конфликта след превземането на Авдеевка и на фона на предупреждения, че Киев изчерпва запасите си от боеприпаси.

Междувременно руският президент Владимир Путин пристигна днес в Република Татарстан, където посети Казанския авиационен завод "С. П. Горбунов", предаде ТАСС.

Руският президент посети един от новите цехове на завода и огледа четири изцяло модернизирани стратегически бомбардировача Ту-160М. Тези самолети могат да носят ядрено оръжие и са част от така наречената ядрена триада на Русия, посочва ТАСС.

Путин се качи за десетина минути в кабината на един от самолетите. Когато узна, че бомбардировачът засега няма име, руският президент предложи той да бъде наречен в чест на първия президент на Татарстан Минтимер Шаймиев. "Този човек направи много за цялата страна, за цяла Русия", подчерта Путин.
Алексей Маргоевски, БТА