Премиерът на Украйна Володимир Гройсман обвини Русия, че е замесена в убийството на известния руски журналист Аркадий Бабченко вчера в Киев, пише руският в. "Известия". Гройсман заяви днес във Facebook, че е сигурен в своето твърдение. Той нарече Бабченко "истински приятел на Украйна"; според украинския премиер "Русия не му е простила това".
 

БГНЕС


Руският журналист, работил за различни вестници и телевизионни канали, напусна федерацията през 2016 г. и водеше собствено предаване в Украйна по кримско-татарската телевизия АТР, напомнят медиите в Русия. Според Ройтерс Бабченко - един от най-известните руски военни кореспонденти, е напуснал Русия от страх за живота си.

Руски журналист беше застрелян в Киев

Зад убийството на Бабченко може би стои Русия, намекна вчера и украинският външен министър Павло Климкин, посочва "Известия". Киев ще заяви без основания, че в убийството има руска следа, прогнозира междувременно руският посланик в ООН Василий Небензя, цитиран в материала. По думите на руския сенатор Алексей Пушков трагедията в Киев наподобява нова провокация, целяща именно да бъде обвинена Русия, добавя изданието.
 

БГНЕС


Неизвестни са стреляли три пъти по Бабченко в гръб, пише опозиционният "Новая газета", помествал статии на журналиста. Според всекидневника Бабченко се е укривал в Киев от гоненията, на които е бил подложен в Русия. Украинският депутат Антон Герашченко, познавал добре убития, разказва подробности за смъртта му. "Явно една от версиите ще гласи: това са действия на руските спецслужби за премахване на лица, пречещи все така да бъде тровено съзнанието на руското население, казвайки истината за това какво става всъщност в Русия и Украйна", коментира той.
 

Тази нощ край входа, в който живееше Бабченко, се събраха не само негови колеги, но и десетки жители на Киев, носещи цветя, а репортажи за трагедията показаха всички украински телевизии. На местопрестъплението работят следователи, пристигнало е и ръководството на полицията, отбелязва вестникът. Началникът на киевската полиция Андрий Кришченко заявил пред журналисти, че разправата най-вероятно е свързана с професионалната дейност на убития. Той изтъкнал, че Бабченко не е сигнализирал за заплахи срещу него и затова не е бил охраняван.
 

БГНЕС


Украинската полиция вече разпространи фоторобот на човек, заподозрян в убийството на журналиста - 40 до 45-годишен, висок, с къса бяла брадичка. Не е изключено килърът да е имал съучастници, добавя "Новие известия".
 

БГНЕС

БТА