Задържаха съучастник на терориста от коледния базар в Берлин
Задържаха съучастник на терориста от коледния базар в Берлин / Guliver/Getty Images

Германската полиция задържа предполагаем съучастник на тунизиеца Анис Амри, който миналата седмица извърши терористичен акт на коледен базар в Берлин, съобщи "Шпигел", позовавайки се на свои източници в Главната прокуратура.

Терористът от Берлин бил част от мрежа за наркотрафик?

Става дума за 40-годишен сънародник на атентатора, информира изданието. Предполага се, че задържаният е поддържал редовни контакти с Амри.

Арестуваха още трима заподозрени за атентата в Берлин

Заповед за неговия арест все още не и издадена, допълва "Шпигел". При терористичния акт загинаха 12 души, а 48 бяха ранени.

Междувременно френската полиция задържа трима души, заподозрени в подготовката на терористични нападения.

Първият от заподозрените е бил задържан във вторник в град Кюньо, западно от Тулуза. „Той е познат на полицията от по-рано и е заподозрян в подготовката на терористичен акт на 31 декември", съобщиха от правоохранителните органи.

Други двама са били арестувани вчера в Тулуза. Единият от тях е заподозрян, че е планирал нападение срещу полицаи или срещу един от участъците в града.

Както в самата Тулуза, така и в близките до нея градове живее огромен брой мюсюлмани, сред които има много радикални ислямисти. Именно там през март 2011 г. екстремистът Мохамед Мера извърши две нападения срещу военни и едно срещу еврейско училище. В резултат на неговите действия 7 души загинаха, а други петима - ранени. Самият Мера бе ликвидиран по-късно от спецчастите на полицията при щурм на апартамента, в който се укриваше.

Източник: БГНЕС